De sheltie

De Sheltie

De Sheltie, of Shetland sheepdog is, zoals de naam al zegt,  een herdershond, die van oudsher gebruikt werd  op de Shetland eilanden om schapen te hoeden. De honden zijn, net als de schapen en pony’s van deze eilanden klein, maar gehard om door weer en wind hun werk te doen. Voorouders van de huidige shelties zijn ook de Schotse collie en de King Charles spaniël, met name ingezet om de uiterlijke schoonheid te bevorderen.

De huidige Sheltie is  om te zien een mooie hond, met een rijke vacht. Maar ook het oude werkkarakter is terug te vinden in dit ras. Shelties willen graag lopen, dagelijks 3 a 4 wandelingen, waarvan een van tenminste een uur hebben ze wel nodig. Sporten zoals agility of flyball waarderen ze ook. Dat het schapen drijven een instinct is, merkten we  met onze 5 maanden oude Aileen. Zij deed een proefles en rende gelijk in rondjes om de schapen heen, samen met een volwassen border collie van de trainer, indrukwekkend om te zien!

Qua karakter is de sheltie vrolijk, nieuwsgierig en intelligent. Zij is gereserveerd in het contact met vreemde mensen en honden, maar bij bekenden is zij zeer aanhankelijk. Iets samen ondernemen met de baasjes is van groot belang!

Wij zijn lid van de Nederlandse Sheltie Vereniging, op de site vindt u veel informatie.